melendizcardak.com
Eylül 07, 2010, 02:21:29 ÖS *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: www.melendizcardak.com
   Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: ÇARDAK KÖYÜ'NÜN YAKIN TARİHİ VE ESKİ ANILAR BİRKAÇ ALINTI  (Okunma Sayısı 381 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bayram ÖZBEK

------Üye Bilgileri Çardaklı

Teşekkür Puanı: 14
Üye ID: 746

Kayıt tarihi Ocak 18, 2010, 05:00:59 ÖS

Durumum:

« : Ocak 26, 2010, 01:32:49 ÖS »

melendiz çardak köyünün yakın tarihi ve eski anılar
öncelikle bütün hemşerilerime saygı sevgi ve selamlarımı yolluyorum ben köyümüzün yakın tarihin-
den bahsetmek istiyorum aslında köyümüzün tarihi çeşitli medeniyetlere evsahipliği yapmış olabilir
bizanslıların kesin olarak yaşadığı gayet açıktır başka medeniyetlerde bu toprakları kullanmış olabilir
ancak bunu kapsamlı bir araştırma ortaya koyacaktır
aslında ben işin bu yönüyle değilde buralara ilk yerleşen atalarımızın bilinen yada benim ulaşabildiğim anıları
aktarmak istiyorum banagöre dedemin babası tahayüt yusuf ve akranları bir dönüm noktasıdır.
o dönemlerde çanakkale gazilerine tahayüt diyorlardı küt yusuf diyenlerde olurdu çünkü savaşta top
mermisi bir bacağını götürmüş tahta bacağı hala o eski odada asılı dururdu  o dönem 50 yada 60 kişi
nin canızdağından aşıp savaşa gittiği ve onlardan sadece 4 yada 5 kişinin geridöndüğü söylenir .
yusufdedem ve akranlarının kendilerinden 1 -2 kuşak sonraki nesillerden herbakımdan daha üstün -
o dönemlerde çanakkale gazilerine tahayüt diyorlardı küt yusuf diyenlerde olurdu çünkü savaşta top
mermisi bir bacağını götürmüş tahta bacağı hala o eski odada asılı dururdu  o dönem 50 yada 60 kişi
nin canızdağından aşıp savaşa gittiği ve onlardan sadece 4 yada 5 kişinin geridöndüğü söylenir .
yusufdedem ve akranlarının kendilerinden 1 -2 kuşak sonraki nesillerden herbakımdan daha üstün -
 oldukları anlatılır ileri görüşlü dindar birbirlerine karşı saygı sevgi çerçevesinde yaşadıkları anlatılır.
o dönemde köyde 3-4 tane köy odası vardı odalarda büyükler eski tarihi olayları anlatır kuran okur -
herkeste saygıyla dinler bir karar alınacaksa yine köy odalarında alınırdı belki ozamanlar şimdikigibi-
herşeyin olduğu bir dönem değildi hatta çay içmek isteyenler şekerlerini ceplerinde getirirlerdi-
sobanın köye ilk geldiğinde fabrika gelmiş ateşide kendinden dumanıda diye görmek için herkes sı-
raya geçmiş .ama herşeye ramen köyümüz melendizin parisiydi tabirini  kullansam yalan olmazdı -
çevre köylerden un yaptırmak için köyümüzdeki 3 tane su değirmenine gelirlerdi melendizde ençok
pehlivan bizimköyde olurdu üzüm ve pekmez diğer köylerin ulaşamadığı hasret kaldığı şeylerdi …
bizim bir avlu kapımız vardı düvenden bozma nerdeyse otuz santim tahtaları vardı babam derdiki -
bu kapının tahtaları canız dağının meşesinden yapıldı evet öyle anlaşılıyorki o zamanlar canızdağına-
kadar orman varmış .şimdiki halini görüyorsunuz bu konuda bilinçsiz ve israfla ormanlarımızı ziyan -
etmişiz gerçi hala aynı kafada olanlar çok köyümüzde hatta ormanı sülale sülale paylaşıp sonrada kü-
tüğüne kadar sökmüşler
birde efsane gibi anlatılan bir olay vardır eskiler bilirler köyümüze ilk yerleşen iki aile varmış köyün-
yarısı birinin diğer yarısı ötekinin olduğu halde birinin eşeği ötekinin ekinine girmiş derken ekinin  -
sahibi eşeğin kulağını kesmiş bu hali gören eşeğin sahibi bu köyde fesat var burada yaşanmaz deyip-
köyü terketmiş hatta eski köprüyüde o adamın yaptırdığı söylenir birde ileride köprü bir hasar görür-
se tamir edilmesi içinde  köprünün bir koluna bir küp altın gizlemiş derler zaten ne olduysa bu altın-
ları elde etmek isteyenlerin köprünün bir tarafını göçürtmesiyle oldu derken göz göre göre köyümü-
zün yaşayan tarihi yok oldu gitti ve köyümüzden hiç kimsenin bu konuda hiç bir şey yapmaması dü-
şündürücüdür şimdi aynı olayla karşılaşsak ben çok kişinin buna müsaade etmiyeceği kanaatindeyim
yine aynı şekilde çayırda iki tane üzerinde yılan figürü bulunan soku vardı herkes bulgur dövmek için
kullanırlardı ama bu sokularda kayboldu gitti diyeceksinizki soku değilmi hayır aslında kaybolan bizim
kültürümüz tarihimiz. Ve yine susandının durumu ortada define peşinde olanlar bilinçli veya bilinç-
siz tarihi yok etmeye devam ediyorlar. Adam o üzerinde iki tane boğave ortasında kazan olan soku-
nun taşlarınıkırmış belki altın içindedir diye.
eskiden annelerimiz ve köyün kadınları derin saygı duyulacak derecede çalışırlardı. O derelerden ne-
fasulyeler kaldırılırdı. Tarla tapan inek tana bağ bahçe vel hasıl ne varsa yapılacak onların omuzların-
daydı.ve bütün bu işleri üşenmeden sızlanmadan yapmaya çalışırlardı.evet şimdiki nesiller değişti-
sadece erkek çalışıyor kadınlarımız iki tavuk beslemekten aciz bekliyor. Ve sonrada birsürü huzursuz-
luk. Aslında kadın erkek omuz omuza aileyi sağlam temeller üzerine inşaa etmeliyiz. Buna sadece-
köyümüzün değil bütün memleketimizin ihtiyacı var. Gerçi köyümüzde açılan kuran kursunun bu ko-
nuda orta vadede çok faydalı olacağını düşünüyorum.
neyse yeniden konumuza dönersek eskiden belki soframızda fazla katık olmazdı ama o yemeklerde-
ki lezzet bir başka olurdu.diyeceksinizki sen eskiyi nereden bileceksin evet ben çok eskilerde yaşa-
madım ama elektrik telefon ve teknolojik ne varsa bizim çoçukluğumuzda geldi bir nebzede olsun-
eskiyle yeni arasında adeta bir köprü gibiydi bizim akranlarımız
çokelikten mayalı şepeye pelizeden kabak tatlısına taze yağdan tıkı ayranına bulgur pilavından pates
aşına hele o küpe vurulan a paklaya şimdi aynı yemekler yapılsa aynı lezzet alınmıyor çünkü herşey
hormonlu oldu birde işin orjinali bozuldu. Ama herşeye ramen köyümüzün geleceğinden çok ümit-
liyim. İyi şeylerinde yapılabileceğine inanıyorum. Zamanında köyü herşeyiyle doludolu yaşamış ve-
onun kıymetini bilenlerin gelecekte köyüne sahip çıkacağına hiç kuşkum yok. Eskiden birde bunar-
meselesi vardı. Yaz kış farketmez düğün oldumu kızbaşı günü gelin bunara götürülüp yıkanırdı.allah-
tan bu adetler şimdi yok. Aynı şekilde birde duvak meselesi vardı. Gerçi bazı şeyler zamanla düzeli-
yor. Eskiden şimdiki çiftlik pazarı yoktu o zamanlar ıhlara ve gelveriden alışveriş yapılırdı. Kitreliye-
dahaçok rağbet vardı yada kızılyokuştan eşeklerle yada yürüyerek niğdeye gidilirdi. Ozamanlar bi-
zim köyün insanları iri yapılı cüsseli olduklarından niğdede falan dağlılar derlermiş gerçektende şim-
di bile hala bizim insanlarımız bir güreşçi veya halterci gibi yapılı bunu çevre köylere bakınca dahada
iyi anlaşılıyor. Ünüversitede herkes kendi köyünün tarihini araştırsındiye ders alan bir arkadaş bizim
soyumuzun selçukluların kayı boyundan geldiğini bulmuş. Biliyorsunuz osmanlı devletide kayı boyu
tarafından kurulmuştur. Bu sebeple köyümüz ve memleketimiz için herhalde daha çok çalışmalıyız.
ve atalarımıza layık bir nesil olmalıyız. Birde o pırıl pırıl tertemiz halini hatırladığım çayımız vardı.
temizdi çağlaklarından suyunu içerdik herkes bulgurunu çayda yıkardı. Bir bereket timsaliydi. Son-
yıllardaki değişim çayımızı çok etkiledi. Wc giderlerinin bağlanmasından tutun satılmayan ne varsa
çayın içinde. Balık tutmakiçin bir ağ attım bir elarabası patates çıktı. Hele o yazın kurutuluyorya pata
tes sulama uğruna. O balık kurbağa böcü börtü ne varsa vebalini alıyorlar. Evet eskiden köy merası-
çayırlar daha genişti. Ama biliyoruz ki çok kişi ucundan kıyından bu vebal altına girdi. Ve hala giri-
yor. Görmezlermiki herkes göçücü mülkün varisi cenabı haktır.
herkese saygılarımı sunuyorum.buyazıda hatalarım eksiklerim varsa affınıza sığınıyorum.
                                                                                                                         bayram  özbek
halilibrahim

Teşekkür Puanı: 6
Üye ID: 22

Kayıt tarihi Mayıs 17, 2008, 10:38:03 ÖÖ

Durumum:

« Yanıtla #1 : Şubat 12, 2010, 11:37:05 ÖÖ »

BAYRAM KARDEŞİM PEK ÇOK ŞEYE TERCUMAN OLMUSSUN AĞZINA  YÜREĞİNE SAĞLIK SENİ TANIMAYAN BİRİSİ BU YAZIYI OKUSA SENİ 50 YAŞIN ÜZERİNDE SANIR SENİN AKRANLARIYIN %90 BİLMEZ BU KÜLTÜRÜ AMA  HELAL OLSUN ANLATILANLARI FELAN TEYP GİBİ KAYDETMİŞSİN. TEŞEKKÜRLER YAZILARIYIN DEVAMINI BEKLERİM BEN SİTEYİ ZİYARET EDİP ÇIKIYOM. GENÇLER KISIR ÇEKİŞME İÇİNDELER BU RAYI MEYDAN OKUMA YERİ GİBİ GÖRÜYORLAR, ATIŞMALAR SATAŞMALAR FAYDALI ŞEYLEER YAPAN AZ SİTENİN SEVİYESİNİ KORUMALIYIZ .  Bİ EMEK VERİLMİŞ DEĞİLMİ?
      ORADAKİ HERKESE SELAM LAR BAŞARILAR DİLERİM.
                                        HALİL İBRAHİM AKBAŞ
h kazım

Teşekkür Puanı: 2
Üye ID: 23

Kayıt tarihi Mayıs 18, 2008, 11:22:24 ÖÖ

Site
Durumum:

« Yanıtla #2 : Şubat 13, 2010, 11:56:52 ÖÖ »

sayın bayram özbek ağızına ve yüreğine sağlık allah dereceni yükseltsin faydalı ilim sağlıklı ömür hayırlı işlerle uğraşmanı nasip etsin allah yar ve yardımcın olsun    değerli dostum  dedemizin sanki çanakkale değil izmir gazizi olduğunu biliyorum çünkü büyük savaş çanakkalede olduğu için genellikle hepimizin aklında savaş denildiği zaman çanakkale gelir dedem yunan savaşında gazi olmuş yunanlılarlada biz izmirda savaştık  allaha emanet ol aziz oğlu ali özbek

hacı kazım
bayram ÖZBEK

Teşekkür Puanı: 14
Üye ID: 746

Kayıt tarihi Ocak 18, 2010, 05:00:59 ÖS

Durumum:

« Yanıtla #3 : Şubat 13, 2010, 01:11:34 ÖS »

amca selamlar dedemizin izmir gazisi olduğunu ilk defa senden duydum.ahmet amcam hasan amcam babam yusuf amcam
ali amcam ve bütün büyüklerimizden dedemizin çanakkale gazisi olduğunu duydum.senin kaynağın nedir öğrenmek isterim
bunun bizim için önemli olduğunu düşünüyorum.çünkü geçmişini bilmeyen geleceğine ışık tutamaz.herkese selamlar.
h kazım

Teşekkür Puanı: 2
Üye ID: 23

Kayıt tarihi Mayıs 18, 2008, 11:22:24 ÖÖ

Site
Durumum:

« Yanıtla #4 : Şubat 13, 2010, 05:55:25 ÖS »

selamün aleyküm bayram efendi allah razı olsun güzel konulara denmişsin bütün ölmüşlerimize allahdan rahmet dilerim yaşayanlara allah hayırlı uzun ömür versin salati mustakimden ayırmasın bende senin gibi zamanla düşünürüm bu insanlar değerli  büyüklerimiz odalarda konuşurken hiçmi askerlikden ve ya savaşdan konuşmadılar amcalarımdan zaman zaman bende sordum ama cevap alamadım hasan amcam veya ahmet amcam sorsak bizim gibi varsayımla konuşurlar eskiden köyde arazi kavgası yaparlarmış karşıtaraf öfkeledigi zaman dedeme buşekil bet dua edermiş şu rasını şöyle ettiğimin  yunanı belinden altına sıkmış üstine sıksaydı olmazmı diye sitem edermişler bende bunda dolayı tahmilim dedem yunan savaşına katıldı ama kaynak yok allaha emanet ol

hacı kazım
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!

Niğde İli, Çiftlik İlçesi, Melendiz Çardak Köyü Resmi Web Sitesidir. Her Hakkı Saklıdır. Bu siteden alınan içeriklerin izinsiz ve kaynak belirtilmeden kullanılması yasaktır.

Firefox Türkçe İndir

Site tasarım: Demiray

MKPortal C1.2.2 ©2003-2008 mkportal.it